MITEN MENEE, JOONAS MIKOLA?

Haastateltiin Joonas Mikolaa, 26-vuotiasta taiteiden ylioppilasta, fotomyyjää ja ympäristön tarkkailjaa Rovaniemeltä.

Mikä fiilis? Masentaako kevät?
– En oo koskaan ymmärtäny kevätmasennusta. Vaikka Rovaniemellä ei nyt talvella ihan täydellistä kaamosta olekaan, niin kyllä sydäntalven jälkeen kevättalvi ja kevät tuntuu tosi hyvältä. Kylmä on silti ollu, tänäänki sato vielä lunta (4.5.2013).

Missä siun taiteellisen / ynnämuun luovan tekemisen ja innostuksen taustat on?
– Tästä voisin kirjottaa useamman sivun tekstiä jos haluisin. Lyhyesti: Vauvana (1v) olin poikkeuksellisen kiinnostunut palloista ja pyöreistä muodoista. Lapsena taas vapaa-aika kului länsimaisia piirrettyjä (MGM ja Disney) ja sarjakuvia (Asterixit, Barksin Aku Ankat, Lucky Luket yms) katsellessa, sekä tietty ihan piirtäessä. Vaikutteet tuli suoraan niistä sarjakuvista ja piirretyistä. Ala-asteen loppupuolella tuli skeittijutut ja graffitit kuvioihin ja ne on muokannu mun piirustus/maalaustyyliä aika nopeaksi ja aggressiiviseksi. 90-luvun loppupuolen skeittigrafiikat (esim Blindit ja World Indit) ja pyöreät throw-up tyyliset graffitit oli helppoa jatkumoa sarjakuville ja piirretyille.

Lukion aikoihin taas mukaan tuli valokuvaus, mikä on itelle opettanu kuvien sommitteluista, rajaamisista ja valosta paljon. Voisi yleistää, että oon oppinu valokuvan kautta näkemään ja katsomaan juttuja. Jossain vaiheessa kaksiulotteinen tekeminen alkoi muuttumaan kolmiulotteiseen suuntaan ja tajusin että ei ympäristön ”kuvaamiseen” tarvi kameraa, kyllä sitä voi ilman kameraakin fiilistella kaikkea mitä näkee. Ennen kannoin kokoajan jotain kameraa mukana kun ajattelin että kaikki kaunis ja mielenkiintoinen pitää saada taltioitua, nyttemin osaan taas olla iloinen siitä vapaudesta että ei ole pakko kuvata mitään vaan pääsen suoraan keskittymään siihen miltä joku juttu näyttää livenä. Ei mikään kamera vedä vertoja silmille.

Jos jotain listaa inspiraation lähteistä tähän nyt yrittää hakea, niin vanhat 1800-luvun valokuvatekniikat ja 1800-luku itessään (höyrykoneet yms), ilmassa olevat jutut, länkkärit, prätkät, vanhempi hevi ja eroosio. Ajatus siitä, että lopulta kaikki muu paitsi vesi tuhoutuu. Koyaanisqatsi.

Entä mitä olet Kärsämäelle ajatellut toteuttavasi ja miten se tukee ennalta ilmoitettua teemaa, ’ulkopuolisuus’?
– Muutama valokuva… vähän isommassa koossa. Filmihommia. Suunnitelmat on niin levällään et tarkemmin en osaa vielä sanoa.

Mistä asioista sie oot ihan ulkona ja missä sie haluisit olla vastaavasti sitten sisällä?
– Mun oma taiteen/käsillä tekeminen on ollu nyt jo jonkin aikaa tauolla. Reilu vuosi sitten alkoi tuntua että tarviin tauon kun monet taidehommat tuntuivat liian itsestäänselvyyksiltä. Voin siis sanoa että oon tällähetkellä ulkona taiteen tekemisestä. Odotan syksyä jolloin saan tämän tauon loppuun ja pääsen taas kunnolla sisälle omiin projekteihini. Tällähetkellä mulla on aika heikko näppituntuma käsillä tekemiseen enkä oo valokuvannu kuluneen vuoden aikana juuri yhtään. Mutta, välillä on hyvä olla ulkona ja kerätä motivaatiota. Oppii arvostamaan sitte sitä sisällä olemista ku käy välillä pihalla palelemassa ja kärvistelemässä.

Paras kesämuisto tai useampi?
– Hyviä muistoja on paljon, mutta yksi parhaista muistoista on saunominen Heidi Lunabban kelluvassa Sauna Obscurassa, Turun Ruissalossa 2011 ystäväni Ainon kanssa.

Ja klassikkokyssäri: lempivärisi?
– Koska musta ja harmaa ei ole värejä niin vastaan vaalean sinisen. Vähän murrettuna muttei kuitenkaan kylmänä, semmonen mitä kuluneissa vaalensinisissä farkuissa näkee. Saman sinisen voi nähdä myös taivaalla.

Asiallista, J.

-F

http://joonasmikola.blogspot.fi/

joonasmikola_k_rs_m_ki_haastattelu_eroosio_lores800

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s